Architektura

Australijski przedłużenie domu na lewą stronę zaciera na zewnątrz i wewnątrz

Australijski przedłużenie domu na lewą stronę zaciera na zewnątrz i wewnątrz

Andrew Maynard Architects otrzymali trudne zadanie, gdy pewna rodzina w Australii chciała rozbudować swój dom. Zespół podszedł do tego i zaprojektował przedłużenie na lewą stronę, co było bardzo nietypowe, które zatarło cienką linię między wnętrzem a zewnętrzem.

[Źródło obrazu: Andrew Maynard Architects]

Nadbudowę zaprojektowano w różnych częściach, przy czym pierwsza z nich znajdowała się obok głównej bryły domu, w której mieści się salon, kuchnia i jadalnia. Ta część dobudówki została zadaszona przesuwanymi drzwiami, które można otwierać przy ładnej pogodzie. Resztę rozszerzenia można nazwać zwykłym dziwnym; jednak ma projekt, który ma dużo sensu.

[Źródło obrazu: Andrew Maynard Architects]

Właściciele domów poprosili również o umieszczenie studia muzycznego i przestrzeni magazynowej na drugim końcu ogrodu i zamiast budować oddzielny budynek, architekci przedłużyli dobudowę poprzez niezabudowaną sekcję, tworząc połączenie między studiem a częścią kuchenną. Jednocześnie dawał mieszkańcom przestrzeń pomiędzy, która była częściowo otwarta. Projektanci postanowili wtedy trochę się zabawić, instalując wannę w pomieszczeniu.

[Źródło obrazu: Andrew Maynard Architects]

Mówiąc o niezwykłym projekcie budynku, Andrew Maynard Architects powiedział: „Place budowy są fascynujące i często bardzo piękne. Wędrując po ulicy i natrafiając na anonimowy dom w budowie, wszyscy jesteśmy podekscytowani możliwościami. Wszyscy wyobrażamy sobie, jak mógłby wyglądać ukończony budynek. Miejsce jest tak obiecujące, gdy nie ma nic poza drewnianą lub stalową ramą. To dżungla, relikt i szkielet pełen zabawy i wyobraźni. Często dzieje się tak, gdy budynek jest najpiękniejszy."

[Źródło obrazu: Andrew Maynard Architects]

Niezwykła przestrzeń zewnętrzna i wewnętrzna otrzymała niezwykłą nazwę Cut Paw Paw i ma również zielone referencje. Tam, gdzie było to możliwe, architekci wykorzystali wysokowydajną izolację, podczas gdy woda deszczowa jest dobrze wykorzystana, ponieważ jest gromadzona w zbiorniku i wykorzystywana do spłukiwania toalet, nawadniania ogrodu i używania w pralce. Okna i otwieranie przedłużenia zostały również zaprojektowane z myślą o optymalizacji pasywnego chłodzenia, a staw znajduje się blisko przedłużenia, aby pomóc w schłodzeniu bezpośredniego obszaru w pobliżu.

[Źródło obrazu: Andrew Maynard Architects]


Obejrzyj wideo: Australijski totalitaryzm alarmem dla Polaków i całego świata. Rozpaczliwy apel. (Wrzesień 2021).